VISIÓ DE CATALUNYA DES D'ANGLATERRA DURANT LA GUERRA D'ESPANYA 1936-1939
 

 

Gregori Mir,
Fundació Congrés de Cultura Catalana

Notes

 

1. E. Allison Peers, "Catalonia", dins The Liverpool Daily Post, 9 de maig, 1926.

2. Peers, "The Liberation of Catalonia", dins Contemporary Review, Juny 1931, pp. 697-701.

3. H. J. Chaytor, A History of Aragon and Catalonia, (Methuen: London, 1933), pp. 278.

4. Ibid., p. 284

5. J. Cornford, "A Letter from Aragon", Left Review, 2, Novembre, 1936.

6. Winston Churchill, Step by Step, (Butterworth, London, 1939) p. 227.

7. Des dels primers mesos de la guerra, i amb poques variacions fins que va acabar, l'actitud de premsa diària anglesa podria ésser dividida en set grups: a). Dreta "militant" del grup Rothermere, amb els Daily Mail i Evening News com publicacions de molta tirada, que de bell antuvi estigué al costat dels revoltats; b) El grup de Lord Beaverbrook, que publicava The Daily Express, el de més tirada de Gran Bretanya, partidari de l'aislacionisme de Gran Bretanya i, per tant, de la política de no intervenció; c) Els periòdics de centre-dreta The Times i The Daily Telegraph, que eren els de major prestigi i que solien seguir les polítiques del govern quan no l'inspiraven; d) El Manchester Guardian, independent, que va donar molta informació de la guerra i especialment sobre Catalunya, suposo que per les tradicionals relacions entre les zones industrals d'ambdós països. Orwell digué que aquest diari era l'únic del que hom es podia fiar sobre tot allò referit a la guerra; e) Els liberals News Chronicle i Daily Mirror, que en general donaren suport a la República; f) El Daily Herald, que representava el laborisme i les seves contradiccions; g) The Daily Worker, del partit comunista britànic, amb una tirada més aviat modesta, que llavors era considerat d'extrema esquerra. Era contrari a la política de no intervenció i va donar un gran suport a les Brigades Internacionals.

8. F. L. Kerran, "A Month in Spain" dins The New Statesman and Nation, 12 de setembre, 1936.

9. W. Horsfall-Carter, "Spain and the Social Revolution", dins International Affairs, XV,setembre 1936, pp 647-70.

10. E. H. G. Dobby, "Catalonia, a New State?", dins Time and Tide, 31 d'octubre, 1936

11. Cyril Connolly, "Barcelona", dins The New Statesman and Nation, 21 de novembre, 1936.

12. Peers, "Autonomy and Federalism in Spain", The Tablet, 21 de Novembre, 1936.

13. Per a més informació sobre els interessos britànics a Catalunya vegeu, Arnold J. Toynbee, Survey of International Affairs 1937. The International Repercussions of the War in Spain (1936-37) issued under the auspices of the Royal Institute of International Affairs, London 1938. Es tracta d'un dels llibres més importants entre els que es publicaren a Anglaterra durant i sobre la guerra. S'hi pot llegir que "the largest single unit in this aggregate of British investments in Spain was the Barcelona Traction Power, Light and Traction Company - a company, registered in Canada, which had a capital of about £20.000.0000." Hi havia altres interessos britànics, especialment en el sector tèxtil. El llibre, publicat mesos després dels "Fets de Maig", en relació amb Catalunya, no esmenta, per tant no valora, aquells rumors que es publicaren en la premsa anglesa. La seva visió del nacionalisme català és en la direcció de les de W. Horsfall-Carter i Peers a The Spanish Tragedy, en el sentit que gran part dels sectors obrers eren de fora Catalunya i que no se sentien identificats amb el nacionalisme: "In Barcelona the labour-supply was drawn not merely from Catalonia but from other parts of the Peninsula, so that this element in the population would hardly have become inspired by Catalan national feeling... The Barcelonese Anarcho-Syndicalists had no simpathy for Catalan Nationalism, which, to their taste, was tainted with the leaven of the bourgeoisie", p. 31.

14. Peers, "Catalonia's Stake in Civil War: Ideals of 'collectivist State' which Franco Could Never Recognise", The Daily Telegraph, 23 de desembre, 1936. Pocs dies després de la publicació d'aquest article, Francesc Cambó, en el mateix periòdic, en va publicar dos: "Democracy and Spanish Conflict" i "Spain under Shadow of Anarchist Rule", 28 i 29 de desembre, 1936, en els quals analitzava el procés revolucionari alhora que hi declarava que, si bé inicialment havia tingut dubtes sobre la revolta de l'exèrcit, definitivament s'havia posat al seu costat. L'últim dels articles acaba dient que "si l'aixecament nacionalista fracassa, no hi ha el menor dubte que a Espanya s'establirà una República Soviètica governada des de Moscou, totalment absorbida en l'esfera política de la URSS. És que cap anglès, o ningú que pertanyi a la nostra civilització cristiana occidental e individualista, podria arribar a dubtar mai davant la perspectiva d'aquestes dues alternatives? F. Cambó era conegut per les èlites polítiques i financeres britàniques. Sens dubte aquells articles degueren produir un considerable impacte en aquests cercles i sobre els sectors de l'opinió pública anglesa que consideraven que el pitjor adversari dels interessos de la Gran Bretanya i de la pau d'Europa era la Unió Soviètica.

15. Peers, "Catalonia's Dilemma in Spanish Civil War: Whoever Wins, Home Rule Ideals are Doomed", The Daily Telegraph, 10 de març, 1937.

16. Peers, The Spanish Tragedy, (Methuen: London, 1937), p. 240.

17. Franz Borkenau The Spanish Cockpit (University Michigan Press: Ann Arbor, 1963), p. 89.

18. Peers, Catalonia Infelix (Greenwood Press: Westport, Connenticut, 1970), p. VIII.

19. George Orwell, "Review of Storm Over Spain by Mairin Mitchell; Spanish Rehearsal by Arnold Lunn; Catalonia Infelix by E. Allison Peers; War of Ideas in Spain by José Castillejo; Invertebrate Spain by José Ortega y Gasset, dins Time and Tide, 11 de desembre, 1937.

20. Winston Churchill, "Can Franco Restore Unity and Strength to Spain? How Britain and France May Aid Him in the Greater Task of Peace", dins The Daily Telegraph, 23 de febrer, 1939.